Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Tandtråd och andra verktyg för en frisk mun

För att hålla riktigt rent i munnen rekommenderar vi daglig rengöring mellan tänderna. Efter cirka två veckors daglig rengöring mellan tänderna i samband med tandborstning kommer du förmodligen att märka skillnad!

Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar är alla till för att komma åt mellan tänderna där tandborstens strån inte når samt hålla rent i tandköttet. Det är vanligt att hål bildas mellan tänderna och för att du ska kunna undvika det är det viktigt med en bra rengöring även där. I samband med att du börjar använda tandtråd, mellanrumsborste eller tandsticka så kan det blöda. Detta är ofta ett tecken på att du har en tandköttsinflammation och ett bevis på att du behöver göra mer rent mellan tänderna.

Blödande tandkött

Efter cirka två veckors daglig rengöring mellan tänderna i samband med tandborstning kommer du märka att det blöder mindre vilket är ett tecken på att inflammationen har minskat. Skulle du mot förmodan fortfarande blöda i tandköttet efter två veckor kan det bero på att du använder dig av fel teknik. Kontakta oss gärna så vi kan hjälpa dig till en bra och effektiv teknik.

Tandtråd

Det är bra att använda tandtråd om du har väldigt tätt mellan tänderna. Det finns flera olika sorter och det är bara att pröva sig fram till vad man gillar.

Gör så här: För försiktigt ner tandtråden genom kontaktpunkten och låt tandtråden följa ena tandytan och försiktigt ner i tandköttsfickan och dra den därefter sakta uppåt. Gör sedan samma sak med den andra tandytan.

Tandstickor

Om du har större mellanrum mellan tänderna är tandstickor ett bra alternativ. En tandsticka är, till skillnad mot restaurangernas rundade tandpetare, trekantig och finns i flera storlekar. Tandpetare är bara till för att peta bort mat och gör inte rent mellan tänderna så som en tandsticka som med sin utformning är anpassad för rengöring mellan tänderna.

Gör så här: Se till att tandstickan är fuktig och för därefter in den mellan tänderna med den platta sidan/basen (den är ju trekantig) ner mot tandköttet. När den inte går att föra in längre så för du försiktigt fram och tillbaka mot tandköttet.

Mellanrumsborstar

Mellanrumsborstar ser ut som små färgglada flaskborstar där varje färg är för en viss storlek. Dessa är också ett bra alternativ om du har större mellanrum eller broar.

Gör så här: Mellanrumsborsten förs mellan tänderna fem till sex gånger. Detta kommer du att bli instruerad i av din tandläkare eller tandhygienist i samband med att ni tillsammans prövar ut rätt storlek för just dig.

Boka din nästa tandläkartid direkt online

Låt oss på Distriktstandvården ta hand om dina tänder. Boka en tid som passar dig via vår onlinebokning. Du kan själv välja behandlare, klinik, dag och tid. Varmt välkommen!
Boka tid nu

Tandtråd och andra verktyg för en frisk mun was last modified: May 5th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Tandvårdsverktyg i hemmet