Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Utslagen/avbiten/skadad tand

isningar_ilningar

Såhär bör du gå tillväga om du slår ut en permanent tand:

 • Försök att så snabbt som möjligt sätta tillbaka tanden. Rör aldrig roten, håll i tandkronan.
 • Är tanden smutsig? Skölj rot och krona under rinnande vatten i 10 sekunder.
 • Går det inte att sätta tillbaka tanden? Välj ett av följande alternativ:

a) bevara tanden under tungan
b) spotta i ett glas och bevara tanden där
c) häll mjölk i ett glas och lägg ner tanden
d) häll koksaltlösning i ett glas och lägg ner tanden

Tanden får inte bli torr!

 • Kontakta tandläkare omedelbart 08-412 00 750
 • Tandläkaren fäster tanden i granntänderna med så kallad fixationstråd.
  Denna tråd sitter i tre veckor.
 • Skillnad i hantering beroende på mjölktand eller permanent tand

  När olyckan är framme är det ibland munnen som kommer till skada. Läppar, tandkött och framför allt tänder kan råka illa ut. Hanteringen vid utslagna tänder varierar beroende på om det är en mjölktand eller en permanent tand som har slagits ut. Barn som förlorar en mjölktand ska inte försöka att sätta tillbaka den. Barn och vuxna som tappar en permanent tand ska däremot försöka rädda tanden.

  Är det en mjölktand eller en permanent tand hos ett barn?

  Om du inte vet om barnet har tappat sina mjölktänder eller har dem kvar, kan det vara svårt att veta om den utslagna tanden ska tryckas tillbaka eller inte. Här kommer lite tips på hur du kan resonera.

  De vanligaste tänderna att slå ut är framtänderna och grannarna till framtänderna. Det är även dessa mjölktänder som tappas först och ersätts med permanenta tänder. Generellt kan du alltså utgå från barnets ålder. Om barnet med en utslagen framtand är 6-7 år eller äldre, är det förmodligen en permanent tand som slagits ut.

  Du kan även kika på tandens storlek. Permanenta tänder är lite större, och har dessutom en längre rot än mjölktänder. Ytterligare en yttre faktor som kan hjälpa dig att avgöra är kronans tuggyta, d.v.s. delen allra längst ut på tanden. Permanenta tänder är lite vassare och ojämnare, ser ut som små “taggar”. Så ser vanligtvis inte mjölktänder ut.

  Är du osäker? Du kan alltid ringa en av våra kliniker för rådfrågning.

  Behöver man rotfylla utslagna tänder?

  Om tanden har placerats tillbaka på sin plats inom 30-45 min och roten inte är färdigutvecklad har den en möjlighet att klara sig undan rotfyllning. Däremot brukar man ofta behöva rotfylla färdigutvecklade tänder. Gör därför alltid en noggrann uppföljning hos din tandläkare efter att olyckan skett. Mjölktänder rotfylls aldrig.

  Olycksfallsförsäkring

  Om du har en olycksfallsförsäkring bör du anmäla skadan så fort du kan. Många försäkringar täcker kostnaden för tandläkarbesöket om du har varit med om en olycka. Ibland ersätts även resvägen. Se villkor för just din försäkringsvariant och ditt försäkringsbolag.

  Utslagen/avbiten/skadad tand was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Utslagen/avbiten/skadad tand