Tandvårdsförsäkring, abonnemang och frisktandvård

Det finns flera alternativ som är utformade för att hjälpa dig finansiera dina tandvårdskostnader. Att teckna ett avtal kan kännas som en trygghet, men det finns också nackdelar som bör övervägas noggrant.

Tandvårdsförsäkring, abonnemang och frisktandvård

Flera aktörer erbjuder olika typer av lösningar, och de skiljer sig åt i hur de är strukturerade, vad de täcker och hur betalningen sker. De vanligaste alternativen är tandvårdsförsäkring, abonnemangstandvård och frisktandvård. Dessa alternativ syftar till att ge ekonomisk trygghet vid oväntade tandvårdsbehov. Många väljer dessa för att känna en trygghet mot höga kostnader vid framtida tandvårdsbehandlingar.

Skillnader mellan avtalen

Tandvårdsförsäkring är en privat försäkring som täcker en del av kostnaderna för tandvård beroende på försäkringsvillkoren.

Abonnemangstandvård innebär att du betalar en fast månadsavgift till en privat klinik för regelbunden och förebyggande vård.

Frisktandvård är ett avtal med den offentliga tandvården där du betalar en fast avgift baserat på dina tandvårdsbehov och får tillgång till grundläggande vård under en viss period.

Funderar du på att teckna ett avtal?

Att teckna ett tandvårdsavtal kan kännas som en trygghet, men det finns också nackdelar att överväga noga. Det är viktigt att förstå vilka alternativ som finns och hur de passar dina behov.

Begränsat urval av behandlingar: Många försäkringar och abonnemangsavtal täcker endast basbehandlingar som undersökningar och rengöring. Mer avancerade ingrepp, som rotfyllningar och implantat, kan vara undantagna eller endast täckas delvis, vilket kan resultera i oväntade kostnader.

Högre långsiktiga kostnader: Den månatliga avgiften för abonnemangstandvård eller försäkring kan verka fördelaktig kortsiktigt. Men för personer med god tandhälsa, som sällan behöver omfattande behandlingar, kan den totala kostnaden över tid bli högre än om man betalat för enskilda besök.

Bindningstider: Abonnemangsavtal och försäkringar har ofta långa bindningstider, vilket kan göra det svårt att byta tjänst eller avtal om dina behov förändras.

Svårigheter att förutse behov: Eftersom tandvårdsbehov varierar från person till person kan det vara svårt att avgöra om ett abonnemang verkligen blir kostnadseffektivt för just dig.

Tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd

Tandvårdsstödet är den ekonomiska hjälp du får från Försäkringskassan för din tandvård. Det ena är högkostnadsskyddet, det andra är det allmänna tandvårdsbidraget.

Om du har ett tandvårdsavtal, ska du fortfarande vara berättigad till det statliga tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Problemet är att försäkringar och avtal ofta täcker samma grundläggande behandlingar som tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet redan bidrar till. Detta kan leda till att du betalar för både ett privat avtal och utnyttjar de statliga stöden, men utan att få full nytta av båda, eftersom bidragen och försäkringarna kan överlappa varandra.

Exempel: Om du betalar 200 kronor i månaden för ett tandvårdsavtal som inte täcker mer avancerade behandlingar som rotfyllningar och du ett år behöver göra en rotfyllning som kostar 6000 kr, kommer Försäkringskassan att täcka ungefär 50 % av kostnaden. Det betyder att du själv betalar 3000 kr för rotfyllningen. Utöver detta har du även betalat 2400 kr under året för ditt tandvårdsavtal som inte bidrog till rotfyllningen. Sammanlagt har du alltså betalat 5400 kr det året, medan du utan avtal bara skulle ha betalat 3000 kr för rotfyllningen.

Erbjuder Distriktstandvården några avtal?

På Distriktstandvården fokuserar vi inte på att erbjuda betalningslösningar i form av försäkringar eller abonnemang. Vi lägger istället stor vikt vid de odontologiska aspekterna av vården. Vår prioritet är att ge kvalitativ tandvård baserad på dina individuella behov, utan att kompromissa med kvaliteten.

På Distriktstandvården kan du använda både tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet. Du behöver inte ansöka om tandvårdsbidraget. Det delas ut automatiskt och det finns registrerat hos tandläkaren.

Läs mer om tandvårdsstödet >>

Delbetala tandvården med Klarna

Många patienter har yttrat önskemål om att kunna delbetala tandvården. Därför erbjuder vi nu möjligheten till delbetalning med Klarna. Detta underlättar för dig som inte kan eller vill betala allt på en gång, samt för dig som föredrar att samla dina köp och betala vid ett senare tillfälle med Klarna. På samtliga av Distriktstandvårdens kliniker så kan du delbetala din tandvård med Klarna! Du säger helt enkelt bara till i receptionen att du vill betala med Klarna och får därefter ett sms med betalningsalternativ.

Läs mer om delbetalning med Klarna >>

Vanliga frågor

Vad är tandvårdsförsäkring, abonnemang och frisktandvård?
Dessa alternativ syftar till att ge ekonomisk trygghet vid oväntade tandvårdsbehov. Många väljer dessa för att känna en trygghet mot höga kostnader vid framtida tandvårdsbehandlingar.

Att teckna ett tandvårdsavtal kan kännas som en trygghet, men det finns också nackdelar att överväga noga.
Erbjuder Distriktstandvården några avtal?
På Distriktstandvården fokuserar vi inte på att erbjuda betalningslösningar i form av försäkringar eller abonnemang. Vi lägger istället stor vikt vid de odontologiska aspekterna av vården. Vår prioritet är att ge kvalitativ tandvård baserad på dina individuella behov, utan att kompromissa med kvaliteten.
Vad finns det för nackdelar med tandvårdsförsäkring, abonnemang och frisktandvård?
Abonnemangstandvård och försäkringar kan verka fördelaktiga med täckning av basbehandlingar som undersökningar och rengöring, men mer avancerade ingrepp som rotfyllningar och implantat är ofta undantagna eller delvis täckta, vilket kan leda till oväntade kostnader. Den månatliga avgiften kan över tid bli högre än om man betalar för enskilda besök, särskilt för personer med god tandhälsa. Långa bindningstider kan försvåra byte av avtal, och det är svårt att förutse om abonnemanget blir kostnadseffektivt baserat på individuella tandvårdsbehov.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.