Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Rotfyllning

Må bra med en rotfylld tand

Alternativet till en rotfyllning är att ta ut tanden, att rotfylla tanden kan många gånger göra att det går att behålla tanden i munnen i flera år framåt.

En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Tanden borras upp och den inflammerade nerven (pulpan) tas bort och därefter spolas tanden med bakteriedödande medel. Tanden får sedan ett temporärt förband som lugnar den och tar död på eventuella kvarvarande bakterier. Tandläkaren kommer vid detta besök även att ta några röntgenbilder.

Vid nästa besök börjar själva rotfyllningen. Enkelt sett kan en rotfyllning ses som att ”sätta en kork i en flaska”. Det innebär att tandens nu ”ihåliga” kanaler fylls med speciella gummispetsar, så att inga nya bakterier kan ta sig ner till rotspetsen och käkbenet. Röntgenbilder tas sedan för att kontrollera behandlingsresultatet.

När tanden är symtomfri görs en ny fyllning eller en krona.

Hur säker prognos har en rotfylld tand?

Om rotfyllningen återigen ses som korken i en flaska så förstår man att en rund kork förhindrar läckage i flaskhalsen. Tyvärr är det inte lika lätt med rotkanaler som är mer ovala än runda och det gör det svårt att få helt tätt. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar.

Om bakterier, mot all förmodan tar sig in, kan det leda till tuggömhet och rotfyllningen kan behöva göras om. Det kan dock ta många år innan det märks något.

Din tandläkare tar röntgenbilder av dina rotfyllda tänder med jämna mellanrum för att kontrollera tanden och den omkringliggande vävnaden.

Behöver du rotfylla?

Boka en tid hos oss så ska vi göra allt för att hjälpa dig. Det börjar med en undersökning, sen hjälper vi dig hela vägen till en välmående mun.
Boka tid nu

Rotfyllning was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Rotfyllning