Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Metoder för tandvårdsrädda | Smärtfritt

Våra smärtfria behandlingar

Det finns en mängd anledningar till varför många är rädda för att besöka tandläkaren. Ofta handlar det om negativa associationer som uppkommit efter icke tillfredsställande tandläkarbesök. Många är också rädda för att det ska göra ont. På Distriktstandvården är ambitionen att alltid utföra smärtfria behandlingar.

Underlättar för tandvårdsrädda

Vi är ödmjukt inställda till patienter som känner skräck eller rädsla och har full respekt för det. Därför arbetar vi mjukt och försiktigt för att minska eller eliminera eventuell smärta. Lyhördhet och kommunikation är grunden för att bota tandvårdsskräck. I en del fall krävs det ytterligare hjälpmedel. Därför har vi valt att implementera olika metoder för att göra det lättare för den tandläkarrädda patienten att komma till oss.

Låt oss hjälpa dig

Boka en tid via vår onlinebokning. I sista steget kan du ange att du är tandvårdsrädd. Då skickas en notis till den kliniken som du valt. Vi kommer göra allt för att du ska känna dig trygg och lugn.
Boka tid nu

Här presenteras Distriktstandvårdens alternativ för tandvårdsrädda.

1. Välj tandläkare själv

Det absolut viktigaste för att du ska känna dig trygg i tandläkarstolen är att du känner förtroende för din behandlare. Under förtroende tenderar rädslan att minska. Det är individuellt vad man föredrar för tandläkare och/eller tandhygienist. Alla kliniker har flertalet behandlare med olika kompetenser, erfarenheter och personlighetsdrag. När du bokar en tid hos oss får du mer än gärna berätta vilken typ av behandlare som du föredrar så ska vi göra allt för att hitta en bra matchning.

2. Smärtfri bedövning

Kan det vara så att du är rädd för sprutan med bedövning? Du är inte ensam. Undersökningar visar att hela 10 % av Sveriges befolkning har någon gång upplevt sprutfobi. Många som lider av sprutfobi klarar helt enkelt inte av att stickas med en nål. Vid tandläkarbesöket kan det då innebära att patienten väljer bort bedövningen.

Att laga ett hål utan bedövning kan gå alldeles utmärkt. Risken är att det ilar. Ju djupare hålet är, desto mer ilar det. Att borra utan bedövning hos tandläkaren är valfritt. Vid mer avancerade behandlingar som t.ex. dra ut en tand eller rotfyllning är standardiserad bedövning en given del av behandlingen.

Wand – den senaste bedövningstekniken

Wand är en modern bedövningsteknik som vi erbjuder på två av våra kliniker i centrala Stockholm. Klinikerna ligger på Holländargatan 21 och Sankt Eriksgatan 24. Vi behandlar såväl vuxna som barn med Wand. Wand ser ut som en penna med en tunn kanyl vid sin spets. Denna bedövningsteknik skiljer sig från vanlig bedövning då du slipper bli bedövad i kinder, läppar och tunga. Här bedövas du mer precist med ett stick som knappt känns. Spruträdda patienter blir glatt överraskade när de inser att bedövningen är lagd utan att de kände något.

Inför behandlingen ber vi dig att meddela personalen på Holländargatan 21 eller Sankt Eriksgatan 24 att du vill behandlas med Wand.

Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Holländargatan 21>>
Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Sankt Eriksgatan 24>>

3. Tandvård med lustgas

På vår klinik i Handen, nära tågstationen och bussterminalen, erbjuder vi patienter lustgas. Här har utbildade tandläkare nischad utbildning för att behandla patienter med lustgas.

Vad är lustgas?

Lustgas, dikväveoxid (N20) är en luktfri, färglös gas som har använts inom tandvården i mer än 25 år. Gasen används som narkosmedel och lätt bedövningsmedel/smärtlindring. Lustgasen andas in genom en gummimask som placeras över näsan.

Vem får lustgas?

Lustgas tillgängligt på kliniken i Handen för dig som har tandläkarskräck. När du andas en blandning av lustgas och syrgas hos tandläkaren blir du avslappnad och lugn. Du bekymrar dig mindre och det blir enklare att ta bedövning. Kväljningar minskar eller försvinner helt och tandbehandlingen underlättas. Du är vaken under behandlingen men känner dig väl till mods. En halvtimme efter att behandlingen med lustgas har avslutats är du inte längre påverkad av lustgasen. Då kan du cykla eller köra bil.

Inför din behandling med lustgas är det viktigt att tänka på:

 • Du får inte äta fast mat, soppa, fil, yoghurt eller liknande eller dricka mjölk senare än fyra timmar före behandlingen.
 • Senare än två timmar före behandlingen får du inte dricka någonting alls.
 • Om du är täppt i näsan kan du ta näsdroppar eller nässpray en stund före behandlingen.
 • Är du kraftigt förkyld bör du ringa återbud och boka en ny tid.
 • Informera oss innan besöket om du är tandvårdsrädd, vi gör allt för att du ska känna dig trygg innan, under och efter behandlingen.
 •  
  Välkommen att kontakta Distriktstandvården i Handen >>

  4. Tandvård under narkos

  Kliniken på Fridhemsplan (Sankt Eriksgatan 24) erbjuder behandlingar under narkos. Ibland är skräcken så kraftig att patienten inte klarar av att genomföra en behandling. Då finns möjligheten att bli sövd. Till skillnad från lustgas så är du inte vid medvetande under narkos. Behandlingen utförs medan du sover. Ett specialiserat narkosteam kommer till kliniken på Fridhemsplan och ser lugnt och tryggt till att du sover innan tandläkaren påbörjar behandlingen. Distriktstandvårdens tandläkare, med gedigen erfarenhet och kompetens, utför tandvårdsbehandlingen när du är sövd.

  Denna metod är väldigt efterfrågad av personer som har kraftig tandvårdsrädsla. Vi är glada över att nu kunna erbjuda våra patienter tandvård under narkos.

  Kontakta oss för frågor om narkos.

  Välkommen att kontakta Distriktstandvården på Fridhemsplan >>

  bedovning2

  5. Lugnande premedicinering

  Midazolam – lugnande

  Om du känner starkt obehag inför ditt tandläkarbesök finns det effektiva åtgärder att vidta. Både barn och vuxna har möjlighet att premedicineras med Midazolam. Läkemedlet har en lugnande effekt som bidrar till muskelavspänning, dåsighet och minnesförlust.

  Intag och verkan

  Midazolam är ett kortverkande läkemedel för att framkalla så kallad sedering (ett tillstånd som minskar oroskänslor). 30 minuter innan behandlingen inmundigar du detta flytande preparat. Det finns saft på plats för en godare smak, särskilt uppskattat av barn. Barn kan också få medicinen rektalt (via ändtarmen). Under behandlingen kan du fortfarande uppfatta obehag, men du kommer inte minnas det efteråt. Premedicinering kostar lite extra.

  Efter behandling med Midazolam

  Viktigt att tänka på är att alltid ha en ledsagare med dig och åka hem efter behandlingen. Vi rekommenderar alltså att du inte återvänder till skolan eller arbetet. Detta på grund av dåsigheten och tröttheten som uppkommer efteråt.

  Läkemedlet ska undvikas vid allergier mot något av läkemedlets innehåll, eller andningssvårigheter. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här.

  6. Lokal bedövningssalva innan bedövningsspruta

  Den vanligaste bedövningenmetoden innefattar en spruta som injecerar bedövningsvätska i tandköttet där tanden sitter. Vi är experter på att hitta rätt i tandköttet, vilket har lett till att väldigt många klarar av sprutan galant. En del patienter tycker inte om sticket, då finns lokal bedövningssalva att tillgå. Här kan du läsa om bedövningssprutorna, dess innehållet och salvan som bedövar tandköttet inför sticket.

  Xylocain och Citanest

  Om du ska till tandläkaren för att exempelvis laga ett hål, rotbehandling eller ta bort en tand erbjuds du bedövning som injiceras i tandköttet. På Distriktstandvården använder vi främst Xylocain och Citanest.

  Xylocain är blodhämmande, och används vid exempelvis kirurgi, rot- samt implantatbehandlingar. Om du äter annan medicin eller har allergier så måste du meddela din tandläkare om det. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här.

  Citanest används när tandläkaren ska laga ett hål. Meddela tandläkaren om din medicinhistorik samt allergier innan behandlingen. Läs hela bipacksedeln samt innehållsförteckningen här >>

  Hur går det till med bedövningssalva hos tandläkaren?

  Om du är spruträdd kan du få en bedövningssalva som appliceras på området. Det gör att du känner sticket mindre. Lokalbedövningssalvan vi använder heter Lidokain. Observera att vi har väldigt lång erfarenhet av bedövningsmetoden, du kan alltid slappna av i behandlingsstolen. Väldigt många patienter klarar av sprutan med bravur, utan salva. Men det är viktigt för oss att du vet om att möjligheten finns.

  Efter några minuter har salvan verkat klart. Då injiceras lite bedövningsmedel som håller dig bedövad i 2-4 timmar.

  Varför sätter sig bedövningen på fler ställen?

  Om du bedövas i vänster underkäke så kommer hela halvan av underkäken att bedövas. Samma sak om du bedövas på ett ställe på höger underkäke, då bedövas hela högersidan av underkäken. På överkäken är det annorlunda, där kan tandläkaren lokalbedöva mer precist. Det har med anatomi att göra och hur vårt nervsystem fungerar. Det är inget som påverkar behandlingen.

  Hur mycket bedövning behöver jag?

  Det är individuellt hur mycket bedövning som behövs. Vi anpassar mängden till just dina behov. Mängden påverkar inte priset eller hälsan. För att säkerställa att du verkligen inte känner något använder tandläkaren en sond och känner på tanden samt runt omkring. Sen kan den smärtfria behandlingen påbörjas.

  Vad ska man tänka på efter behandlingen?

  Under timmarna (2-4) som bedövningen verkar känner du dig lite tjock i munnen och det pirrar lätt. Vi brukar rekommendera dig att avstå från mat tills bedövningen har släppt. Det har ingenting med lagningen att göra – fyllningen har stelnat för länge sedan. Men eftersom du har tappat känseln så kan du lätt bränna dig, eller bita dig i kinden.

  bedov

  7. Tandhygienist och bedövning

  Vid ett besök hos tandhygienisten finns bedövningsmedel att tillgå. Sällan krävs det, men om du har väldigt djupa fickor eller om tanden måste rengöras på djupet kan det vara bekvämt med bedövning. Tandhygienisten använder både Xylocain (i sprayform) samt Lidokain (flytande droppar). Upplys hygienisten om tidigare medicinering samt eventuella allergier.

  Låt oss hjälpa dig

  Boka en tid via vår onlinebokning. I sista steget kan du ange att du är tandvårdsrädd. Då skickas en notis till den kliniken som du valt. Vi kommer göra allt för att du ska känna dig trygg och lugn.
  Boka tid nu

  Metoder för tandvårdsrädda | Smärtfritt was last modified: May 5th, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Smärtlindring och alternativ för tandvårdsrädda