Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Tandimplantat

Tandimplantat Stockholm

Distriktstandvårdens tandläkare och specialisttandläkare kan ersätta förlorade tänder och arbetar med den senaste tekniken inom tandimplantat.

Vid avsaknad av tänder kan det vara svårt att exempelvis tugga eller le. På Distriktstandvården kan vi ersätta förlorade tänder med tandimplantat för enkla tandluckor eller hela tandimplantatbroar för dem som har har större luckor och helt tandlösa käkar. 

Hur går det till?

En titanskruv, implantat, placeras i käkbenet. Denna får sedan läka in och fästa i benet, varefter en krona tillverkas som fästs till skruven – en ny tand är på plats. Då flera tänder saknas eller en helt tandlös käke ersätts med tandimplantat placeras flera skruvar till vilka en brokonstruktion fästes. Det du får räkna med är behandlingstiden för tandimplantat. Tiden kan variera lite beroende på hur käkbenet ser ut och vilka eventuella förarbeten som måste göras. Man kan dock räkna med ca 4 – 6 månader för underkäken och 6 – 8 månader för överkäken. Håll god kommunikation med din behandlare på Distriktstandvården så kommer du ha mycket glädje av dina tandimplantat.

Kan alla få tandimplantat som ersättning till naturliga tänder?

För att en tandimplantatbehandling ska vara möjlig krävs att tillräckligt med ben finns tillgängligt, att benet har god kvalité och att tandimplantaten kan placeras på ett fördelaktigt sätt både utseendemässigt och för god funktion. Detta avgörs efter en röntgenundersökning samt en noggrann kontroll av hela bettet. Hänsyn tas till alla tänder i munnen, hur de är idag och hur de troligen kommer att fungera framöver.

Är ålder ett problem?

Hög ålder i sig är inte ett problem för tandimplantat. Vissa sjukdomar och rökning kan försämra prognosen. Därför är det viktigt att du kontaktar din läkare innan du påbörjar en implantatbehandling och lämnar en hälsodeklaration till din tandläkare.

Låg ålder är i sig inte ett problem men att sätta tandimplantat hos barn som ersättning för deras naturliga tänder görs enbart efter en särskild undersökning.

Vad kostar tandimplantat?

Du får alltid en kostnadsberäkning av din tandläkare efter undersökningen. Den slutgiltiga kostnaden varierar från patient till patient. Distriktstandvården är ansluten till Försäkringskassan vilket betyder att du har ett högkostnadsskydd som gör att du får ersättning vid större behandlingar. Det finns möjlighet att dela upp din betalning genom att ansöka om kredit via Entercard. Du kan enkelt fylla i ansökningsblanketten när du besöker oss.

Är behandlingen smärtsam?

Själva behandlingen är inte smärtsam eftersom man alltid får bedövning. Oftast har man inte särskilt stora besvär efteråt men får vara beredd på att det kan kännas lite efter att bedövningen släppt.

Vilka fördelar har tandimplantat jämfört med proteser och tandbro?

Fördelen med implantat jämfört med tandbro är att man inte behöver slipa på tänderna bredvid tandluckan för att fästa en bro. Fördelarna med tandimplantat jämfört med proteser är att tandimplantat sitter fast och känns som de egna tänderna.

När behövs specialisttandläkare för tandimplantat?

Skulle det fattas ben eller föreligga andra hinder kan specialisttandläkare rådfrågas för alternativa eller kompletterande behandlingar som möjligen kan göra en implantatbehandling aktuell trots allt. Om det är lämpligt med implantat är det en behandling med mycket god prognos, undersökningar visar på att broar på implantat lyckas i 90-99% av fallen. Många menar också att tandimplantat kan fungera livslångt, dock vet ingen än exakt hur gammalt ett tandimplantat kan bli eftersom de .

Ser tandimplantaten naturliga ut?

Tandimplantat ser ut som naturliga tänder.

Hur påverkar tandimplantat mitt vanliga liv?

Tandimplantaten känns och fungerar helt som naturliga tänder. Många patienter som har fått implantat upplever en förhöjd nivå av livskvalité då de har enklare att tugga och framför allt vågar dem le igen.

Hur sköter jag mina tandimplantat?

Liksom de naturliga tänderna måste implantattänderna dagligen skötas om med tandborstning och tandtråd eller mellanrumsborste. De måste också, liksom naturliga tänder, undersökas regelbundet hos tandläkare och tandhygienist. Det man tittar efter då är att se om tandköttet och benet kring implantatet är friskt, på samma sätt som dina naturliga tänder. På samma sätt som tandköttet kring implantat drabbas av tandköttsinflammation kan leda till tandlossning kan implantat i munnen också drabbas av implantatlossning vilket kallas för periimplantit.

Boka tid här 

Tandimplantat was last modified: April 27th, 2017 by Distriktstandvården
Ställ en fråga här

Patienters frågor & tandläkarens svar - Implantat