5 bästa tipsen för en friskare munhälsa

Tandhygien är viktigt för en frisk mun och ett vackert leende. Det finns mycket man kan göra för att få en friskare mun och tänder. Här kommer våra bästa tips!
5 bästa tipsen för en friskare munhälsa

Tips för friskare tänder och mun

Genom att äta och rengöra tänderna rätt förebygger du de allra vanligaste tandproblemen och det ökar även dina chanser till en frisk mun livet ut. Här är våra fem tips för en friskare mun!

1. Borsta tänderna

Självklart kommer tandborstning med i listan! Vi rekommenderar att du borsta tänderna två gånger om dagen, minst två minuter, totalt fyra minuter per dygn. Tandborstar som ser avancerade och spexiga ut behöver inte vara bättre! Det viktigaste är att tandborsten ska vara mjuk och ha ett relativt litet borsthuvud, så att du lättare kommer åt alla svåra vinklar. Använd alltid en tandkräm som innehåller fluor.

2. Rengör mellan tänderna

För att hålla riktigt rent i munnen rekommenderar vi daglig rengöring mellan tänderna. Efter cirka två veckors daglig rengöring mellan tänderna i samband med tandborstning kommer du förmodligen att märka skillnad. Tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar är alla till för att komma åt mellan tänderna där tandborstens strån inte når och hålla rent i tandköttet.

3. Undvik sura produkter

Det bästa du kan göra för att undvika risken att få frätskador på tänderna är att se över dina kostvanor och försöka undvika sura livsmedel. Sur dryck som bör konsumeras med måttlighet är exempelvis läsk, öl, juice, citronsaft och vin. Sur kost som bör konsumeras med måttlighet är godis, rött kött, ägg, skaldjur, vitt bröd, pasta, frukter och bär.

4. Småät inte

Varje gång du stoppar mat i munnen startar en syraattack på tänderna. Då börjar en nedbrytning av tandsubstansen, denna fortsätter så länge intaget fortgår och upp till ungefär 30 minuter därefter. Tänderna börjar sedan återhämta sig för att kunna stå emot framtida syraattacker. Därför är det viktigt att inte småäta då det leder till en kontinuerlig nedbrytning av tanden. Vi rekommenderar att vänta två timmar mellan måltiderna så att tänderna hinner återhämta sig.

5. Besök din tandläkare och tandhygienist regelbundet

För att bäst kontrollera och få en status på dina tänder och munhälsa utförs regelbundna undersökningar hos din tandläkare. Du bör besöka tandläkaren regelbundet för att kontrollera din munhälsa. Du bör även besöka tandläkaren vid till exempel värk, om du är svullen i mun/ansikte eller om du har råkat ut för en olycka som har gett tandskador.

Att även regelbundet besöka en tandhygienist ger väldigt goda resultat för munhälsan. Personer som behandlas en till två gånger om året hos en hygienist behöver inte besöka tandläkaren i samma utsträckning.

Vill du boka en tid hos oss?

Du är varmt välkommen att boka en tid hos oss på Distriktstandvården vare sig det är en undersökning eller en tandblekning hos en tandhygienist. Ring oss eller boka en tid online!