Vad ingår i en undersökning?

Du kallas till tandläkaren för regelbundna undersökningar. Här förklarar vi varför det är så viktigt, samt vad som ingår i en basundersökning hos tandläkaren eller tandhygienisten.

Vad ingår i en undersökning?

Vid undersökningens början frågar vi dig om det är något du vill diskutera beträffande din munhälsa eller ha extra kontrollerat. Många läkemedel och hälsotillstånd påverkar din mun och dina tänders hälsa därför frågar vi alltid om din allmänna hälsa och dina eventuella mediciner. Vi behöver också veta om du har någon allergi.

Detta ingår i en undersökning:

 • Minst fyra röntgenbilder för att undersöka om du har karies (hål i tänderna) och om tändernas fäste i käkbenet är påverkat av eventuell tandlossning. Vi kan också se på bilderna om det finns tandsten som behöver tas bort eller om det finns förändringar i käkbenet som behöver utredas vidare.
 • Kontroll med extra röntgenbilder om du har rotfyllningar i dina tänder eller andra förändringar för att se så att det inte finns infektioner i käkbenet.
 • På nya patienter tar vi oftast en panoramaröntgenbild (OPG) för att få en översikt av båda käkarna för att kontrollera så det inte finns dolda infektioner eller sjukdomar i käkarna. En extrakostnad tillkommer för panoramaröntgen.
 • Undersökning av insidan av dina läppar, gom, tandkött, munbotten och tunga för att se om det finns tecken på någon sjukdom.
 • Kontroll hur ditt bett ser ut d.v.s. hur överkäkens och underkäkens alla tänder arbetar tillsammans och vi kontrollerar om det eventuellt finns någon störning i ditt bett som t.ex. tandgnissling.
 • Vi undersöker om du har tandlossningssjukdom.
 • Vi mäter runt dina tänder för att kontrollera om du har tandköttsinflammation och om du har tandköttsfickor och tandlossning eller risk för tandlossning.
 • Råd och tips om du behöver förändra något i din tandrengöring.
 • Om du har hål i tänderna, karies, diskuterar vi tillsammans med dig din kost och ger dig individuella kostråd för att minska risken för fortsatt kariesutveckling.
 • Du får också individuella råd om fluor som passar just dig och vi ger dig en fluorbehandling som passar just dina tänder.
 • Vi diskuterar tillsammans med dig den bästa behandlingen och vi lägger upp en plan för hur behandlingen ska gå till.
 • Du får ett kostnadsförslag.
 • Om du önskar kan vi hjälpa till med räntefritt lån.
 • Du får ett skriftligt undersökningsprotokoll om du önskar.

Efter undersökningen gör vi en riskbedömning där vi bedömer hur hög risken är för att du i framtiden ska drabbas av karies, tandlossningssjukdom eller andra tand- och käkproblem.
Vi beslutar om hur ofta just du behöver besöka tandläkare eller tandhygienist för att få de bästa möjliga förutsättningarna till en frisk mun och vi ser till att du blir kallad till nästa undersökning så att det passar just dig.

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.

Patientfrågor om Undersökning/Röntgen
Hej,
Hur lång tid tar vanligtvis en undersökning?
Vänligen,
Linda
Hej Linda. En undersökning kan ta ca. 30 minuter. Tiden kan variera lite beroende på hur stort behandlingsbehovet är. Välkommen att boka en tid för undersökning hos oss så hjälper vi dig!
Vänliga hälsningar

Evelyn Andersson
Leg. Tandläkare 2020-01-16

Hej! Jag har gjort en undersökning hos en annan tandläkare tidigare och fått besked att jag har en hål i hörntanden överkäke. Kan jag be om att få min journal och besöka en annan klinik för lagning?
Hej,

Ja, du kan be om din journal och dina röntgenbilder och lämna in den till den tandläkare du önskar göra lagningen hos. Om den tandläkaren också bedömer att tanden behöver lagas kan du fortsätta din behandling där.

Lycka till!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-23

Har ramlat i en rulltrappa och blöder väldigt mycket i munnen när jag borstar tänderna. Vilken undersökning ska jag boka? Är rädd att de är något som är i sönder eller att de bara är en smäll. Men behöver en basundersökning också, besökte tandläkare förra året för fall från häst. Och det är samma sida som jag slog in nu, höger , både uppe och nere.
Hej,

boka gärna antingen en basundersökning eller en akut undersökning för att vi på bästa sätt ska kunna hjälpa dig i god tid om det skulle vara något som behöver omhändertagande. Tråkigt att höra att du ramlat.

Önskar dig en god fortsättning på det nya året!

Saghar Solhi
Leg. Tandläkare 2019-01-02

Hej, mitt namn är Margaretha.
Jag undrar vad detta omdöme betyder, på en panoramaröntgen: 1 apikal ret regio 32-33. Och så undrar jag vad detta betyder: 32 sklerosering förtätning i benet omgivande hela roten. Är det ankylos? Har roten vuxit fast i käkbenet?
Tacksam för svar. Vänligen Margaretha
Hej Margaretha,

Jag ska försöka förklara vad du undrar över.
1 apikalrtg regio 32-33: Apikalröntgen är en typ av röntgen med mindre bildplatta som man tar i munnen. På den bilden ser man en hel tand inklusive rot och rotspets. Regio 32-33 är hörntand och en av framtänderna i vänster underkäke.

Att man ser sklerotisering innebär att man har tätare ben. Man verkar ha sett detta kring en av rötterna.
Det är inte riktigt samma samma som ankylos. Ankylos kan man förklara som att tanden är sammanväxt/fastväxt med käkbenet.

Hoppas du fick svar på dina frågor.
God Jul!

Christina Stenström
Leg. Tandläkare 2018-12-21

Hej! Jag har bokat en vanlig "Undersökning" hos er. Ungefär hur lång tid tar ett sådant besök?
Hej Mattias,
Undersökning tar ca 25-30 min.
Hälsningar

Ahlam Nagash
Leg. Tandhygienist 2018-12-03

Hej,
Vad är skillnaden mellan en tandundersökning utförd av tandläkare vs. tandhygienist? Ska en ny patient undersökas av en tandläkare eller kan en tandhygienist utföra den första undersökningen?
Hej
Tandhygienisten koncentrerar sig mer på tandsten och beläggningar medan tandläkaren kontrollerar hål (karies) Har du inte varit hos någon av dem på länge tycker jag du skall gå till tandläkaren för undersökning med röntgenbilder. Du kan då få rekommendationen av tandläkaren att gå till en hygienist
om du har mkt tandsten.

Lycka till
:-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-04-20

vad är en fullständig parodontal undersökning och hur lång tid tar det och vad kostar det
Hej

Det innebär att man kontrollerar fickor runt varje tand , hur mycket plack och hur många ställen i munnen det blöder på. Tar mellan 40 -60 minuter och kostar ca 1500- 2000 kr beroende på vem som gör det.

Lycka till

;-D

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2018-03-13

Hej!

Om jag gör en undersökning hos er. Kan jag sedan vända mig till vilken tandvårdsmottagning som helst för att "laga" dem problem som undersökningen visade, eller måste jag göra en ny undersökning hos den tandvårdsmottagningen.
Hej
Det bästa är att du bestämmer dig VAR du vill gå och sedan låter den tandläkaren som undersöker dig göra behandlingen. Risken är annars att du får betala för ytterligare en undersökning hos nästa tandläkare.
Lycka till!

Med vänlig hälsning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-11-21

Hello,
I would like to make an appointment with a Oral and maxillofacial surgeon/specialist. Is it possible at Your clinic? If so, how much does a first visit cost? I have a Swedish personnummer.
The reason for my visit is chronic pain in my jaw and face that is getting worse. I believe the main problem is my temporomandibular joint(-s).
Best,
Kristine
Hi Kristin

We have an oral surgeon working at Artillerigatan in Östermalm. He´s name is Ola Norrby
You can call the clinic and make an appointment and get some information about prices
from the clinic. The telephonnumber :08-59760250

Good Luck!

Best

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-10-10

Vilket handinstrument för parodontalt behandling används främst vid en undersökning?
hej
vi brukar använda en curette som heter sickel vid undersökning

Mia Larsén
Leg. tandläkare 2017-09-27

Jag undrar ifall jag kan få en CBCT-röntgen.
Jag har smärta från en tand, och tandläkaren hittar inget fel. Och jag misstänker spricka då jag haft det förut och hade samma typ av smärta.
Kan jag få det eller måste jag gå runt och ha ont utan att veta om jag har en spricka?
Hej, i sådana fall där misstanke om spricka finns utan att man kan hitta orsak till kännbara symtom från tand så kan remiss skickas för CBCT lokalt av tand för att se ifall spricka föreligger. Be din tandläkare om detta. Eventuellt kan dock din tandläkare i första hand remittera dig till en endodontist (rotbehandlingsspecialist) för utredning.

MVH

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-08-31

Min vän har gjort en grundundersökning och fått ett kostnadsförslag som inbegriper rengöring och rotfyllnad. Hans ekonomi tillåter inte all behandling på en gång utan det måste tas i omgångar. Han har också en funktionsnedsättning som gör att vi vill plocka bort informationen om munvård, eftersom så lite går fram.
Kliniken han vände sig till var väldigt otrevliga senast och han vill gärna byta till en annan tandläkare. Måste han då göra om grundundersökningen och hur lång tid kan det ta att få komma till er?
Hej!
En ny tandläkare måste tyvärr göra en viss undersökning även om ni tar med er journaler och röntgenbilder som är aktuella. Tandläkaren måste sätta sig in i vad som ska göras och planera det.
Med vänlig hälsning

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-03-06

Kostar den undersökningen nånting?
Hej, en vanlig undersökning då vi går igenom tänderna både kliniskt samt med röntgen kostar 825 kronor hos oss. Mvh

Vigert Sjözing
Leg. tandläkare 2017-02-23

Undrar lite över kostnad för T.e.x "vanlig" undersökning?
Hej!
En vanlig undersökning med fyra röntgenbilder kostar 825 kr. Sedan har du ett bidrag från försäkringskassan beroende på ålder och hur länge sedan du var hos tandläkaren senast.
Behöver man ta extra röntgenbilder för att utreda något eller om det är mycket tandsten som ska tas bort kan det ibland kosta mer.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-02-06

Finns det någon typ av tandvårdsförsäkring som folktandvården har? Så att man inte behöver betala 700kr för en vanlig undersökning..
Hej!
Nej vi har inte någon försäkring. Du får dock lite tandvårdsbidrag varje år från Försäkringskassan.
Däremot måste du göra en undersökning och betala för den och åtgärda det som kanske måste fixas hos Folktandvården innan du får teckna en försäkring. Då får du veta vilken premiegrupp du hamnar i. Det kan bli en högre kostnad per år än en undersökning.

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-25

jag varit på några undersökningar och varge gång röntgas tanden är det farligt med strålning?
Hej!
Man ska alltid vara försiktig med strålning men det kan vara bra att veta att tandläkarröntgen har väldigt lite strålning jämfört med röntgen på sjukhus.
Ibland brukar man säga att 20 tandläkarröntgen ger lika mycket strålning som en flygresa till Kanarieöarna. Men det är alltid svårt att jämföra.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-24

Hej!
Vad kostar en vanlig undersökning hos tandläkare? (jag är inte mellan 21-29..)
Och vad kostar det att ta bort tandsten hos tandhygenist?
Hej!
Prissättningen för tandvård i Sverige är fri så det är därför svårt att ge ett generellt svar.
Är man över 29 år så får man 150 kr i bidrag 1 juli varje år. Betalar man över 3000 kr inom ett år får man dessutom ytterligare rabatt.
Sedan beror det på om det är en "lätt" mun att undersöka med få problem och få fyllningar eller om det krävs en utförligare undersökning av diverse besvär eller underligheter.
Detsamma gäller tandhygienistbehandling. Det beror på hur mycket tandsten det är och om det finns djupa tandköttsfickor eller inte.
Du kan hitta Distriktstandvårdens prislista på vår hemsida.
Med vänlig hälsning,

Anna Velander
Leg. tandläkare 2017-01-17

Tog bort min tandställning någon vecka sedan. Var på en undersökning innan den togs bort och undrar om man kunde se allting ordentligt även där tandställningen på tänderna satt fast? Med tanke att jag hade i över tre år så misstänker vi att det kan vara svårt att undersöka där tandställningen har suttit fast.
Hej!
Det kan vara lite svårt att se allting ordentligt när en fast tandställning sitter i munnen. På röntgenbilderna ser man inte de ställen där metallfästen för tandställningen sitter. Oftast ser man dock det mesta.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-10-10

När jag bokade tid sa dom att det skulle kosta 810kr för Basundersökning och diagnostik, utförd av tandläkare, men efter undersökningen och jag ska betala så blev priset över 1500kr, dom sa att det var för att dom tog bort tandsten och rådgivning. Men jag hade bara bokat den för 810kr, det är dåligt att jag ska behöva betala för något som jag själv inte har valt. Ni borde säga att om ni fortsätter prata och jag ställer en fråga så räknas det som rådgivning och det tar ni betalt för.
Hej!
Jag håller med dig. Man ska informera patienten om vad som behöver göras och om patienten vill det här gjort. Du ska också få information om kostnaden.

Inger Knutsson Stålhandske
Leg. tandläkare 2016-09-28