Tandläkare Stockholm - Distriktstandvården

Visdomständer | Fakta, råd, förklaringar.

Visdomständer

Vad är en visdomstand?

Människan har vanligtvis 32 tänder, 16 stycken i överkäken och 16 stycken i underkäken. Längst bak i varje tandrad sitter visdomstanden. Totalt får vi fyra stycken. Vanligen kommer de fram mellan 18-25 års ålder, men det kan dröja längre än så. Hos vissa kommer de inte fram alls och vissa saknar även anlagen för visdomständer helt. Namnet visdomstand kommer från förr då man menade att människan hade uppnått en högre grad av visdom i den åldern.

Behövs visdomständer?

Visdomständerna utgör egentligen ingen viktig del av munnens funktion. Förr i tiden när födan var svårare att tugga behövdes de starka tänderna i större utsträckning. Idag äter vi mat som är betydligt lättare att tugga och mala ner, vilket har lett till att vi inte använder våra tänder och käkar lika mycket. Vi nöter helt enkelt inte på tänderna på samma sätt som förut. Tänderna står intakta under en mycket längre tid och tar mer plats i tandraden. Av den anledningen blir utrymmet där visdomständerna ska växa upp betydligt trängre. Visdomständernas placering i käkbenet syns på röntgenbilder under tonåren. Då kan tandläkaren också se om det eventuellt kan uppstå problem.

Har du problem med din visdomstand?

Boka en tid direkt online så hjälper vi dig med visdomständer som krånglar.
Boka tid nu

När bör en visdomstand tas bort?

Tänderna ligger dolda under käkbenet och tar lång tid på sig att komma fram. På grund av deras läge så kan de vara svåra att hålla rent vilket gör att tandköttet kan bli irriterat och en inflammation (pericoronit) kan uppstå. Detta kan leda till svullnad, värk och svårigheter att gapa. Då är det bra att komma till din tandläkare eller tandhygienist för att spola och göra rent i tandköttsfickan runt tanden. Om du får återkommande problem med dina visdomständer kan det vara klokt att ta bort dem. Rådfråga din tandläkare. På Distriktstandvården arbetar vi aktivt för att eliminera smärta. Vi använder mjuka händer och smärtfria metoder.

När du har opererat bort dina visdomständer

Opererar tandläkaren bort dina visdomständer kan det kännas som en hålighet i tandköttet. Såret efter operationen brukar i vanliga fall sys. Det är helt i sin ordning att hålet efter tanden inte är riktigt sluten. Det tar ett par veckor innan det är helt slutet och man brukar sedan kunna känna en ”grop” som blir mindre och mindre efterhand. Läs mer om att dra ut tänder här >>

Tips från tandläkaren

Vill du hålla rent runt din nyopererade visdomstand kan du skölja lite med en klorhexedinlösning. Du kan köpa klorhexidinlösning 0,1% på apoteket och skölja med morgon och kväll. Använd inte tandkräm i direkt anslutning till att du sköljer med klorhexidin eftersom du annars kan få lite sämre antibakteriell effekt av klorhexidinet. Du kan skölja med klorhexidin ett par tre dagar, sedan går det säkert bra att borsta försiktigt.

Vilka problem kan en visdomstand orsaka?

 • Svullet tandkött där visdomstanden tränger fram.
 • Inflammation i tandköttet som ofta resulterar i svullna kinder och svårigheter att gapa.
 • Bakterieflora som ett resultat av bristfällig rengöring. Bakterier kan leda dels till karies, och också till inflammationer.
 • Om visdomständerna växer med en lutning kan roten på kindtänderna intill skadas.
 • Hinnan som ligger runt visdomstandens krona kan fyllas med vätska och bilda en cysta. Cystor ger sällan symptom, utan upptäcks i samband med röntgen och opereras bort.
 • Huvudvärk och feber kan uppkomma i samband med att en visdomstand tränger sig fram.
 • Har du problem med din visdomstand?

  Boka en tid direkt online så hjälper vi dig med visdomständer som krånglar.
  Boka tid nu

  Värk och svullnad går över

  Svullet tandkött där visdomstanden kommer är väldigt vanligt, likaså värk i samband med genomträngningen. Det går över av sig själv, men det kan vara ack så jobbigt så länge det varar. Receptfria smärtlindrande läkemedel fungerar bra för att lindra värken.

  Ont under en längre tid

  Om symptomen håller i sig en längre tid bör du kontakta din tandläkare. Om svullnaden rör sig mot halsen och ger dig andningsbesvär ska du söka akut hjälp så snabbt som möjligt.

  Viktigt att hålla rent kring visdomständerna

  För att undvika irritation kan du försöka hålla lite extra rent när du vet med dig att du har en visdomstand som är på väg upp eller redan har kommit upp.

  Visdomständer | Fakta, råd, förklaringar. was last modified: May 3rd, 2017 by Distriktstandvården
  Ställ en fråga här

  Patienters frågor & tandläkarens svar - Visdomständer