Vuxentandvård

Vuxentandvård syftar till den tandvård som gäller för vuxna. Inom tandvården kan man dra skiljelinjen vid 23-årsålder, då tandvården övergår från att vara gratis till att varje enskild individ får betala för sin egen tandvård. Här beskriver vi största skillnaderna mellan barn- och vuxentandvård. Längre ner hittar du relaterade ämnen till vuxentandvård.

Vuxentandvård

Vuxentandvård

Vuxentandvård kan delas in i två segment. Dels kan vuxentandvård relatera till dina permanenta vuxentänder, vuxentandvård kan även relatera till den tandvård som du får när du inte längre räknas som ett barn. I januari 2019 steg den kostnadsfria barntandvården t.o.m. 23 års ålder. I samband med att gratis tandvården höjs, stiger också vuxentandvården med åren.

Vad är skillnaden mellan barn- och vuxentandvård?

Den största skillnaden är att barntandvården är helt kostnadsfri, medan vuxentandvården betalas av patienten. En annan skillnad är det statliga tandvårdsstödet som årligen tilldelas samtliga personer som inte längre omfattas av barntandvården. När det kommer till vuxentandvård som relaterar till tänderna skiljer det sig en del från barnens tänder. Den största skillnaden att att barn har mjölktänder, som i sexårsålder tappas, sedan kommer de permanenta vuxentänderna. I vuxen ålder dyker också visdomständerna upp längst bak i käkarna.

På samtliga kliniker välkomnar vi barn och vuxna!

Du kan boka din nästa tandvårdstid online!
Boka tid nu

Fråga tandläkaren

Undrar du över något du inte hittar svar på är du välkommen att ställa din fråga här.

Vi förbehåller oss rätten att publicera din fråga på vår webbsida. Vi visar aldrig ditt fullständiga namn eller e-postadress.